Палитрата на боговете /Естествените багрила и начините за боядисване с тях/

37,00 лв. 30,00 лв.

Книгата представлява обширен труд, посветен на багренето с естествени материали. В него са дадени исторически сведения за естественото багрене по света и в България, както и народни препоръки за успешно багрене. Специален раздел е посветен на водата за багрене, на химикалите, които се използват при естественото багрене - киселини, основи и соли. Дадени са общи данни за вълната, памука и коприната, както и рецепти за пране, избелване и стипцоване на вълнен, памучен и копринен материал. Обяснено е извличането на багрилото от багрилното растение.
В книгата са описани багрилните свойства на 240 растения. Това са листа и стъбла, цветове и корени, клонки и шушулки, месести околоплодници и люспи, сухи коренища и плодове, дървесина и кори от най-различни дървета и храсти едногодишни или многогодишни тревисти растения.
Растенията са подредени по азбучен ред на българските наименования. Решихме да ги подредим именно така, а не по латинските наименования или по някакъв друг ред за по-голямо практическо удобство на българския читател. За всяко растение сме избрали най-популярното според нас име. Там, където има по две или повече растения от един род, сме предпочели българските имена, характерни за рода, за да може те да бъдат представени последователно, макар някои от тях да са по-известни с други имена.
Завсяко растение е посочено латинското му наименование. Същевременно даваме и най-известните български народни наименования, тъй като в различните краища на страната ни едно и също растение е познато под различни имена.
Описани са и някои най-характерни особености на всяко растение: къде расте и как изглежда, а където е необходимо - и времето за бране. Книгата съдържа само тези кратки указания за багрилните растения и не предлага нито тяхното точно описание, нито ключове за определянето им, тъй като това би увеличило обема й неколкократно. Решихме да се ограничим с тези най- част се получава съответния цвят, с какви стипцовки и т.н. Описани са и начините за багрене с някои внасяни у нас багрила като индиго, кошенил, сандалово дърво и др.
За улеснение на читателите са дадени и 4 указателя:
• Указател на най-популярните български наименования, като с главни букви са дадени тези наименования, под които растенията са описани в книгата.
• Указател на латинските наименования.
• Указател по цветове - за растенията, багрещи в жълт, бежов, кафяв, червен и други цветове.
• Указател за различните цветове, които могат да се получат от всяко растение.
Всички растения са номерирани от 1 до 240 и под съответния номер са включени в указателите.
Книгата не претендира за изчерпателност на багрилните свойства на растенията. Вероятно със същите растения могат да бъдат получени и други цветове или други нюанси, но на нас са известни само тези.
Нашият народ и до днес не е престанал да използва багрилните растения въпреки наличието на много синтетични багрила. Естественото багрене дава възможност на хората да добиват прекрасни свежи и убити, дълбоки и благородни, меки и нежни сложни тонове за боядисване на различните текстилни материали.

Доставка
Доставка

  • В рамките на Република България, артикулите, които сте поръчали се доставят с куриерска фирма СПИДИ до посочения от Вас личен адрес или удобен за Вас офис на куриерската фирма . Опция за преглед и тест е включена във всяка пратка.

Направените поръчки се обработват в рамките на 1 работен ден /когато са в наличност/. Когато артикулът не е в наличност, срокът за изработка и доставка е в рамките на 10 работни дни. Стандартната доставка между 1 и 3 чифта, но не повече от 2 кг, струва между 4-7 лв., според населеното място на клиента. Разходите по доставка на поръчка между 2 и 5 кг., струват между 5-9 лв., според населеното място на клиента. 

Посочените цени са приблизителни. Те засягат доставки, направени на територията на България, които не отговарят на условията да бъдат безплатни. Всички поръчки направени в делничен ден след 16:30 ч., събота и неделя или по време на официални празници, се обработват в първия работен ден след това.

 

  • Извън рамките на Република България, артикулите, който сте поръчали се доставят с куриерска фирма СПИДИ до посочения от Вас личен адрес. 

Доставката се осъществява в рамките на 3-7 работни дни, като цената за пратка до 5кг. е от 30.00 лв до 60.00 лв, в зависимост от държавата, за която ще бъде пратката.

За доставки в чужбина е необходимо предварително заплащане на стойността на поръчаните продукти и доставката с банкова карта или банков превод. НЕ  е възможна опция Наложен платеж!

 

  • След като при нас постъпи заявка от Вас, че искате да закупите даден модел, ще получите потвърждение по e-mail за направената поръчка. Пак по e-mail ще бъдете уведомени за всяка промяна в статуса на Вашата поръчка.

 

* Моля, проверете внимателно коректността на информацията за връзка с Вас. В случай, че поръчаният модел не е в наличност, клиентът се уведомява по телефон или e-mail 

 

* При използване на банков превод, клиента трябва да отбележи и да заплати всички банкови такси за негова сметка!

 

* Разходите по връщането и изпращането са за Ваша сметка. Посочените цени са в лева.

 

  • Имате възможност да разгледате лично предлаганите от нас артикули в нашия Дюкян "На Орото" в гр. София, ул. "Черковна" 64

Красиви елементи

Невероятно допълнение към всяка визия!

Вижте повече

Съкровище във Вашите ръце

Специализираната литература ще Ви въведе най-пълноценно в магията на българския фолклор!

Вижте повече