Палитрата на боговете /Естествените багрила и начините за боядисване с тях/

37,00 лв. 30,00 лв.

Книгата представлява обширен труд, посветен на багренето с естествени материали. В него са дадени исторически сведения за естественото багрене по света и в България, както и народни препоръки за успешно багрене. Специален раздел е посветен на водата за багрене, на химикалите, които се използват при естественото багрене - киселини, основи и соли. Дадени са общи данни за вълната, памука и коприната, както и рецепти за пране, избелване и стипцоване на вълнен, памучен и копринен материал. Обяснено е извличането на багрилото от багрилното растение.
В книгата са описани багрилните свойства на 240 растения. Това са листа и стъбла, цветове и корени, клонки и шушулки, месести околоплодници и люспи, сухи коренища и плодове, дървесина и кори от най-различни дървета и храсти едногодишни или многогодишни тревисти растения.
Растенията са подредени по азбучен ред на българските наименования. Решихме да ги подредим именно така, а не по латинските наименования или по някакъв друг ред за по-голямо практическо удобство на българския читател. За всяко растение сме избрали най-популярното според нас име. Там, където има по две или повече растения от един род, сме предпочели българските имена, характерни за рода, за да може те да бъдат представени последователно, макар някои от тях да са по-известни с други имена.
Завсяко растение е посочено латинското му наименование. Същевременно даваме и най-известните български народни наименования, тъй като в различните краища на страната ни едно и също растение е познато под различни имена.
Описани са и някои най-характерни особености на всяко растение: къде расте и как изглежда, а където е необходимо - и времето за бране. Книгата съдържа само тези кратки указания за багрилните растения и не предлага нито тяхното точно описание, нито ключове за определянето им, тъй като това би увеличило обема й неколкократно. Решихме да се ограничим с тези най- част се получава съответния цвят, с какви стипцовки и т.н. Описани са и начините за багрене с някои внасяни у нас багрила като индиго, кошенил, сандалово дърво и др.
За улеснение на читателите са дадени и 4 указателя:
• Указател на най-популярните български наименования, като с главни букви са дадени тези наименования, под които растенията са описани в книгата.
• Указател на латинските наименования.
• Указател по цветове - за растенията, багрещи в жълт, бежов, кафяв, червен и други цветове.
• Указател за различните цветове, които могат да се получат от всяко растение.
Всички растения са номерирани от 1 до 240 и под съответния номер са включени в указателите.
Книгата не претендира за изчерпателност на багрилните свойства на растенията. Вероятно със същите растения могат да бъдат получени и други цветове или други нюанси, но на нас са известни само тези.
Нашият народ и до днес не е престанал да използва багрилните растения въпреки наличието на много синтетични багрила. Естественото багрене дава възможност на хората да добиват прекрасни свежи и убити, дълбоки и благородни, меки и нежни сложни тонове за боядисване на различните текстилни материали.

Доставка
Доставка

  • В България - с куриерска фирма Еконт - бърза и евтина доставка в рамките на 1 работен ден, до личен адрес или удобен офис на куриерската фирма и опция за "Тест и преглед" преди заплащане

 

  • Извън България - с куриерска фирма Спиди - доставка в рамките от 3 до 6 дни, в зависимост от държавата, за която ще бъде пратката

 

  • Имате възможност да разгледате лично предлаганите от нас артикули в нашия Дюкян "На Орото" в гр. София, ул. "Черковна" 64

Красиви елементи

Невероятно допълнение към всяка визия!

Вижте повече

Съкровище във Вашите ръце

Специализираната литература ще Ви въведе най-пълноценно в магията на българския фолклор!

Вижте повече