Инструментални стилове във фолклорната музика на Югозападна България: Традиция и обновление

15,00 лв.

Автор: Петьо В. Кръстев

Издателство: БАН Марин Дринов

Съдържанието на монографията е насочено към изследване на традиционните инструментални стилове на Югозападна България и процесите на тяхното обновяване. Отделните елементи на инструменталната стилова система се анализират през три равнища на формиране на фолклорното изпълнителство. Първото проследява индивидуалния стил на тамбурджиите от няколко селища на региона с акцент върху инструменталната техника, формцране на съпровода по време на пеене, някои основни принципи на формообразуването. Второто равнище обединява спецификите на локалните тъпанджийски стилове - изграждане на метро-ритмични модели, формиране на зурнаджийско-тъпанджийски инструментален стил, взаимодействие с фолклорния танц и изграждане на музикално-танцовата стилова система. Третото равнище анализира регионалната стилова система в контекста на обновяване на инструменталната традиция - замяна на „стари", традиционни (свирене на дахаре, кемене, кавал, чифт кавали, гайда) с нови стилове, формиране на регионалния вариант на оркестъра от народни инструменти и новия оркестров „пирински" стил - продукт на творческата интерпретация и фолклорното изкуство на професионална основа.

Регионалният стил в Югозападна България е съвкупност от единството и многообразието на индивидуалните изпълнителски стилове и локалните системи. В този смисъл анализът на стила и стиловата система в плана на регионалната, локалната и индивидуалната изпълнителска специфика, както и в контекста на националното при процесите на трансформация от традиция към съвременност, като цел на изследването определя различни гледни точки към формирането на стиловите елементи и особености.

Доставка
Доставка

  • В рамките на Република България, артикулите, които сте поръчали се доставят с куриерска фирма СПИДИ до посочения от Вас личен адрес или удобен за Вас офис на куриерската фирма . Опция за преглед и тест е включена във всяка пратка.

Направените поръчки се обработват в рамките на 1 работен ден /когато са в наличност/. Когато артикулът не е в наличност, срокът за изработка и доставка е в рамките на 10 работни дни. Стандартната доставка между 1 и 3 чифта, но не повече от 2 кг, струва между 4-7 лв., според населеното място на клиента. Разходите по доставка на поръчка между 2 и 5 кг., струват между 5-9 лв., според населеното място на клиента. 

Посочените цени са приблизителни. Те засягат доставки, направени на територията на България, които не отговарят на условията да бъдат безплатни. Всички поръчки направени в делничен ден след 15:30 ч., събота и неделя или по време на официални празници, се обработват в първия работен ден след това.

 

  • Извън рамките на Република България, артикулите, който сте поръчали се доставят с куриерска фирма СПИДИ до посочения от Вас личен адрес. 

Доставката се осъществява в рамките на 3-7 работни дни, като цената за пратка до 5кг. е от 30.00 лв до 60.00 лв, в зависимост от държавата, за която ще бъде пратката.

За доставки в чужбина е необходимо предварително заплащане на стойността на поръчаните продукти и доставката с банкова карта или банков превод. НЕ  е възможна опция Наложен платеж!

 

  • След като при нас постъпи заявка от Вас, че искате да закупите даден модел, ще получите потвърждение по e-mail за направената поръчка. Пак по e-mail ще бъдете уведомени за всяка промяна в статуса на Вашата поръчка.

 

* Моля, проверете внимателно коректността на информацията за връзка с Вас. В случай, че поръчаният модел не е в наличност, клиентът се уведомява по телефон или e-mail 

 

* При използване на банков превод, клиента трябва да отбележи и да заплати всички банкови такси за негова сметка!

 

* Разходите по връщането и изпращането са за Ваша сметка. Посочените цени са в лева.

 

  • Имате възможност да разгледате лично предлаганите от нас артикули в нашия Дюкян "На Орото" в гр. София, ул. "Черковна" 64

Красиви елементи

Невероятно допълнение към всяка визия

Съкровище във Вашите ръце

Специализираната литература ще Ви въведе най-пълноценно в магията на българския фолклор!

Вижте повече